Operational Excellence

Operational Excellence

Afgelopen week in gesprek met een grote leverancier van MES-systemen voor procesbesturing (Manufacturing Execution System). Onderwerp van gesprek was de uitdaging om uit de big data van een volledig geautomatiseerde productielocatie de juiste gegevens te ontsluiten voor optimalisatie van het proces. 

De neiging die vaak ontstaat, is om extra meetpunten toe te voegen aan de al beschikbare en zeer uitgebreide schat aan gegevens. Hierdoor bestaat het risico dat het nodeloos complex wordt. Beter is om eerst de al beschikbare data op de juiste wijze te ontsluiten en inzichtelijk te maken. Met een overzichtelijk dashboard, gebaseerd op gegevens die direct gelinkt zijn aan de belangrijkste KPI's, onstaat de mogelijkheid om de belangrijkste bottlenecks te analyseren. Vervolgens kunnen juist die maatregelen en investeringen geselecteerd worden die de "waist" wegnemen en de KPI's verbeteren.

Natuurlijk zijn Lean en Sig Sigma prima werkwijzen om de operatie te laten excelleren. Maar voor middelgrote bedrijven verhogen ze vaak onnodig de bureaucratie en overhead binnen een bedrijf. Eerst op zoek naar het laaghangend fruit. En pas in ieder geval de "KISS" systematiek toe: "Keep It Stupidly Simple".