Wat schaft de toekomst?

Wat schaft de toekomst?

Wat schaft de toekomst?

Hoe voorzien we negen miljard mensen op duurzame wijze van voedsel? Klimaatmodellen voorspellen dat de landbouw wereldwijd zal afnemen wegens droogte, hitte en overstromingen, terwijl de bevolking in 2050 naar verwachting met dertig procent is toegenomen. Hoe kan schone, klimaat bestendige voedselvoorziening toegankelijk worden voor ons allemaal?

Amanda Little is professor Onderzoeksjournalistiek aan de Vanderbilt University in Nashville, Amerika, waar ze met haar gezin woont. Ze schrijft over energie, technologie en het milieu voor The New York Times, The New Yorker, Business Week, Washington Post en Rolling Stone.

In Wat schaft de toekomst? brengt Little de groei van duurzame voedselproductie op grote schaal in kaart en vraagt ze innovatieve ondernemers op het gebied van voedingswetenschap, landbouw en klimaatverandering om antwoord: ze bezoekt onder meer een appelboomgaard in Wisconsin, een op afstand bedienbare biologische boerderij in Shanghai, en de door honger geteisterde regio’s in Ethiopië.

Eten we over een halve eeuw allemaal uit onze eigen tuin of zitten we tubes astronautenprut leeg te knijpen in onze mond? Amanda Little deed er vijf jaar onderzoek naar en pleit voor een derde weg, die het duurzame van de kleinschalige landbouw koppelt aan het betaalbare van de industriële, en technologie speelt daar een cruciale rol in. Volgens haar is het de enige manier om de voorspelling van het IPCC dat de landbouwopbrengst in de toekomst per decennium twee tot zes procent zal dalen tegen te gaan.

Een lezenswaardig boek voor iedereen die niet te snel een standpunt in wil nemen, maar open staat voor nuance en voor ervaringen van innovatieve gedreven ondernemers.